Πίτα του βοσκού (shepherd’s pie)

0
4866

Υλικά:

  • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 250ml κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 φλ. τσαγιού καλαμπόκι
  • 1 φλ. τσαγιού αρακά
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ βούτυρο
  • 1 ξύλακι κανέλας
  • μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι-πιπέρι(προσοχή στο αλάτι λόγω του τυριού)
  • Παρμεζάνα τριμμένη
Για τον πουρέ
  • 6 μεσαίες  πατάτες
  • 4 κ.σ βούτυρο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2/4 του φλιτζανιού ζεστό γάλα
Εκτέλεση:

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως
  • Προσθέτουμε την ντομάτα,λίγο ζεστό νερό και τα μπαχαρικά
  • Τέλος ρίχνουμε το καλαμπόκι,τα καρότα,τον αρακά και την πιπεριά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πιουν τα υγρά τους
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες,τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τις βράζουμε.σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό
  • Σουρώνουμε και προσθέτουμε προσθέτουμε το βούτυρο και το ζεστό γάλα
  • Ανακατεύουμε καλα και τις λιώνουμε με πηρούνι ή ειδικό εργαλειο
  • Τέλος προσθέτουμε τους κρόκους και μπόλικη παρμεζάνα και ανακατεύουμε
  • Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι απλώνουμε το μίγμα του κιμά,πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και από πάνω απλώνουμε τον πουρέ
  • Πασπαλίζουμε ολη την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά ο πουρές
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε κομμάτια