Βασική ζύμη τάρτας

1
1971

Υλικά:

  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 150γρ μαργαρίνη ή βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 5-6 κ.σ ζάχαρη(μόνο για γλυκές τάρτες)
Εκτέλεση:


  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να πλάθεται σε μια μπάλα.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγες κουταλιές νερό
  • Τυλίγουμε την ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη με την βοήθεια του πλάστη σε φύλο λίγο μεγαλύτερο απο την ταρτιέρα
  • Απλώνουμε το φύλλο σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα 28 εκ και στρώνουμε το φύλλο στα πλαινά τοιχώματα
Tips:Αν θέλουμε να ψήσουμε την τάρτα άδεια και μετά να προσθέσουμε την γέμιση την τρυπάμε την ζύμη με ένα πιρούνι ώστε να διατηρήσει το σχήμα της
Μπορούμε να αρωματίσουμε την ζύμη με λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Σε περίοδο νηστείας μπορούμε να αφαιρέσουμε τα αυγά απο τα υλικά μας.
Στην αλμυρή ζύμη μπορουμε να προσθέσουμε κάποιο τριμμένο τυρί(κεφαλογραβιέρα,παρμεζάνα κλπ).