Υλικά:
- 4 κούπες αλεύρι μαλακό
- 1 1/2 κούπα νερό
- 25γρ μαγιά νωπή
- 1 1/2 κ.σ ζάχαρη
- 1 κ.σ βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 κ.γ κοφτό αλάτι
- Καρύδια
- Σουσάμι
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη βάζουμε την μαγιά με μισή κούπα νερό,την ζάχαρη,την μια κούπα αλεύρι και ανακατεύουμε καλά
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσει σε ζεστό μέρος
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό,το αλάτι,το αυγό,το βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 24-26εκ κρατάμε λίγο απο την ζύμη για την διακόσμηση του ψωμιού και την υπόλοιπη την απλώνουμε στο ταψί
- Με την ζύμη που κρατήσαμε φτιάχνουμε αρχικά ένα σταυρό και ότι άλλο σχέδιο θέλουμε.Βάζουμε ολόκληρα καρύδια διάσπαρτα πασπαλίζουμε με σουσάμι,σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το Χριστόψωμο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς,για 40-50 λεπτά
Πηγή συνταγής: Συνταγές της Ασπρούλας