Σταφιδόψωμα

0
3539
Αφράτα και πεντανόστιμα σταφιδόψωμα ετοίμασε η Νίκη Τσαρνα με μια συνταγή της φίλης και πολύ καλής μαγείρισσας Γκόλφως Νικολού!
Υλικά:
  • 3 1/2 κούπες αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 40 γρ νωπή μαγιά
  • 3 κ.σ γάλα εβαπορέ
  • 1 κ.σ μέλι
  • 3 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ βιτάμ
  • 1 κ.γ αλάτι
  • σταφίδες μαύρες ή ξανθές
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα
  • σουσάμι
Εκτέλεση:


  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί
  • Προσθέτουμε  την ζάχαρη,το μέλι,το γάλα ανακατεύουμε,σκεπάζουμε με μια πετσέτα και 15 λεπτά
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι,το αλάτι και το βιτάμ και το τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό
  • Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Ρίχνουμε όσες σταφίδες θέλουμε και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στην ζύμη
  • Πλάθουμε μικρά ψωμάκια,τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα
  • Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν