Αφράτα και πεντανόστιμα σταφιδόψωμα ετοίμασε η Νίκη Τσαρνα με μια συνταγή της φίλης και πολύ καλής μαγείρισσας Γκόλφως Νικολού!
Υλικά:
- 3 1/2 κούπες αλεύρι για τσουρέκια
- 1 κούπα χλιαρό νερό
- 40 γρ νωπή μαγιά
- 3 κ.σ γάλα εβαπορέ
- 1 κ.σ μέλι
- 3 κ.σ ζάχαρη
- 2 κ.σ βιτάμ
- 1 κ.γ αλάτι
- σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα
- σουσάμι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί
- Προσθέτουμε την ζάχαρη,το μέλι,το γάλα ανακατεύουμε,σκεπάζουμε με μια πετσέτα και 15 λεπτά
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι,το αλάτι και το βιτάμ και το τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα
- Ρίχνουμε όσες σταφίδες θέλουμε και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στην ζύμη
- Πλάθουμε μικρά ψωμάκια,τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα
- Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν