Ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα

0
6306

Υλικά:

  • 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα άσπρα
  • 500γρ ρύζι για ριζότο
  • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλ. τσαγιού κρασί άσπρο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 80γρ παρμεζάνα
  • 120γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Θυμάρι(προαιρετικά)
  • 1 κύβο knorr κοτόπουλο ή σπιτικό ζωμό
Εκτέλεση:


  • Με ένα βρεγμένο καθαρό πανί καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια(δεν τα πλένουμε γιατί ρουφάνε νερό σαν σφουγγάρι)
  • Βάζουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα,σε δυνατή φωτιά,μαζί με τα μανιτάρια και μόλις βγάλουν όλα τα υγρά τους χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε μέχρι να στεγνώσουν
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 10 λεπτά περίπου
  • Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς
  • Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε
  • Μόλις το πιει εντελώς το κρασί ρίχνουμε ζεστό ζωμό κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι ή ένα κύβο και βραστό νερό
  • Μόλις απορροφηθούν τα υγρά συμπληρώνουμε πάλι λίγο βραστό νερό ή ζωμό,ανακατεύουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μαλακώσει το ρύζι
  • Αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε τα μανιτάρια,το βούτυρο,την παρμεζάνα,λίγο θυμάρι,αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε
  • Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό
Πηγή συνταγής: Άκης Πετρετζίκης