Υλικά:
- 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα άσπρα
- 500γρ ρύζι για ριζότο
- 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 φλ. τσαγιού κρασί άσπρο
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 80γρ παρμεζάνα
- 120γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- Αλάτι-πιπέρι
- Θυμάρι(προαιρετικά)
- 1 κύβο knorr κοτόπουλο ή σπιτικό ζωμό
Εκτέλεση:
- Με ένα βρεγμένο καθαρό πανί καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια(δεν τα πλένουμε γιατί ρουφάνε νερό σαν σφουγγάρι)
- Βάζουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα,σε δυνατή φωτιά,μαζί με τα μανιτάρια και μόλις βγάλουν όλα τα υγρά τους χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε μέχρι να στεγνώσουν
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 10 λεπτά περίπου
- Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς
- Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε
- Μόλις το πιει εντελώς το κρασί ρίχνουμε ζεστό ζωμό κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι ή ένα κύβο και βραστό νερό
- Μόλις απορροφηθούν τα υγρά συμπληρώνουμε πάλι λίγο βραστό νερό ή ζωμό,ανακατεύουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μαλακώσει το ρύζι
- Αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε τα μανιτάρια,το βούτυρο,την παρμεζάνα,λίγο θυμάρι,αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε
- Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό
Πηγή συνταγής: Άκης Πετρετζίκης