Υλικά:
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 4-5 πατάτες
- 300γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
- Λαδι για το τηγάνισμα
Για τον κιμά
- 1 κιλό κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλ.τσαγιού κόκκινο κρασί
- 1 πουμαρό συμπυκνωμένο
- 2 ξυλάκια κανέλας
- αλάτι-πιπέρι
- 1/2 κ.γ ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
- 12 κ.σ βούτυρο ή λάδι
- 14 κ.σ αλεύρι
- 6 ποτήρια φρέσκο γάλα
- 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλάτι-πιπέρι
- μοσχοκάρυδο τριμμένο(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες
- Αλατιζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για 30 λεπτά.Τις ξεπλένουμε,τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να σταγγίσουν
- Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε καυτό λάδι και τις τοποθετουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες εκτέλεσης που θα βρούμε εδώ
- Επίσης ετοιμάζουμε τον κιμά όπως θα δούμε εδώ
- Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις πατάτες,τις αλατιζουμε ελαφρά,πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο,από πάνω βάζουμε μισό κιμά,συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες,πασπαλίζουμε πάλι με τυρί,τον υπόλοιπο κιμά και τελειώνουμε απο πάνω με την μπεσαμέλ
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά