Αρακάς φούρνου με πουρέ πατάτας

2
1576
Μια εξαιρετική συνταγή του Ακη Πετρετζίκη!Ένας διαφορετικός τρόπος μαγειρέματος του αρακά μαζί με πουρέ πατάτας στον φούρνο.Ιδανικό φαγητό για όσους έχουν βαρεθεί τον κλασικό αρακά με πατάτες στην κατσαρόλα!

Υλικά:

  • 2 1/2-3 κιλά αρακά φρέσκο(ακαθάριστο) ή 800γρ κατεψυγμένο
  • 1 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομματάκια
  • 330γρ κρέμα γάλακτος
  • 200γρ τυρί τσένταρ ψιλοκομμενο(ή άλλο τυρί)
  • 200γρ καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο(ή άλλο αλλαντικό)
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο μυρωδικών
  • μισό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή λίγο ξερό
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

  • Βράζουμε σε αλάτισμένο νερό τις πατάτες για 12 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.Τις βγάζουμε απο το νερό και τις κρατάμε ζεστές
  • Με τον ίδιο τρόπο βράζουμε τον αρακά για 10-12 λεπτά και τον σουρώνουμε(ο κατεψυγμένος δεν χρειάζεται βράσιμο)
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για λίγα λεπτά
  • Προσθέτουμε το ζαμπόν και τον κύβο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος,τον αρακά,αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα
  • Αποσύρουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρεξάκι ή ταψί
  • Σπάμε με τα χέρια μας τις πατάτες ώστε να μοιάζουν με πουρέ αλλα να εχουν και μικρά κομματάκι,προσθέτουμε το μισό τυρί,αλατοπιπερώνουμε και τις απλώνουμε πάνω στον αρακά
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί,λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς,30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει