Μια εξαιρετική συνταγή του Ακη Πετρετζίκη!Ένας διαφορετικός τρόπος μαγειρέματος του αρακά μαζί με πουρέ πατάτας στον φούρνο.Ιδανικό φαγητό για όσους έχουν βαρεθεί τον κλασικό αρακά με πατάτες στην κατσαρόλα!
Υλικά:
- 2 1/2-3 κιλά αρακά φρέσκο(ακαθάριστο) ή 800γρ κατεψυγμένο
- 1 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομματάκια
- 330γρ κρέμα γάλακτος
- 200γρ τυρί τσένταρ ψιλοκομμενο(ή άλλο τυρί)
- 200γρ καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο(ή άλλο αλλαντικό)
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κύβο μυρωδικών
- μισό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή λίγο ξερό
- αλάτι-πιπέρι
- λίγη φρυγανιά τριμμένη
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βράζουμε σε αλάτισμένο νερό τις πατάτες για 12 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.Τις βγάζουμε απο το νερό και τις κρατάμε ζεστές
- Με τον ίδιο τρόπο βράζουμε τον αρακά για 10-12 λεπτά και τον σουρώνουμε(ο κατεψυγμένος δεν χρειάζεται βράσιμο)
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για λίγα λεπτά
- Προσθέτουμε το ζαμπόν και τον κύβο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος,τον αρακά,αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα
- Αποσύρουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρεξάκι ή ταψί
- Σπάμε με τα χέρια μας τις πατάτες ώστε να μοιάζουν με πουρέ αλλα να εχουν και μικρά κομματάκι,προσθέτουμε το μισό τυρί,αλατοπιπερώνουμε και τις απλώνουμε πάνω στον αρακά
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί,λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς,30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει