Φανταστικά ρολάκια με σταφίδες και σιρόπι πορτοκαλιού της Ελένης Νταμπαλέτσιου!
Υλικά:
Για την ζύμη
- 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις(περίπου)
- 220ml γάλα χλιαρό
- 1 αυγόολόκληρο+ 1 ασπράδι
- 1 πρέζα αλάτι
- 75γρ ζάχαρη
- 50γρ βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Λίγο μαχλέπι και κακουλέ(προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 60γρ ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική
- χυμός 2 πορτοκαλιών
- 1 σφινάκι κονιάκ(προαιρετικά)
Για την γέμιση
- 25γρ βούτυρο λιωμένο
- 120γρ σταφίδες ξανθές
- 25γρ καστανή ζάχαρη
- Καρύδια τριμμένα ή αλλο ξηρό καρπό(προαιρετικά)
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι με λίγο κονιάκ και νερό να μουλιάσουν για 45 λεπτά και τις σουρώνουμε να φύγουν τα υγρά τους
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά τον χυμό των πορτοκαλιών με την ζάχαρη,αποσύρουμε από την φωτιά,προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει
- Σε μια λεκάνη βάζουμε την μαγιά,το γάλα,το αυγό,την ζάχαρη,το αλάτι,το βούτυρο,το μαχλέπι,το κακουλέ και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη
- που να μην κολλάει στα χέρια.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι παραπάνω
- Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο 35Χ35 περίπου,αλείφουμε το φύλλο με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τις σταφίδες,την καστανή ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς
- Τυλίγουμε σε ρολό και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 12 φέτες
- Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα
- Τα αλείφουμε με το κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
- Μόλις τα βγάλουμε απο τον φούρνο προσεκτικά με ένα πινέλο τα σιροπιάζουμε