Καταπληκτική τάρτα με κρέμα λεμονιού και μαρέγκα απο την Νίκη Τσαρνα!
Υλικά:
Για την ζύμη
- 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 της κούπας ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγών
- 1κ.γ μπέικιν
- 2 βανίλιες
- 2 κ.σ κονιάκ
- 1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα
- 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- 6 κ.σ χυμό λεμονιού
- 4 κ.σ κοφτές κορν φλάουρ
- 4 κ.σ κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 3 κρόκους αυγών
- 1 πρέζα αλάτι
- Λίγο φρέσκο βούτυρο
Για την μαρέγκα
- 3 ασπράδια αυγών
- 8-10 κ.σ ζάχαρη άχνη
- ξύσμα λεμονιού
- ελάχιστο κρεμόριο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι,το μπέικιν,το αλάτι και το βούτυρο σε κομματάκια και το τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό
- Προσθέτουμε την ζάχαρη,τους κρόκους,την βανίλια,το κονιάκ και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα
- Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο στρογγυλό όσο έιναι μια φόρμα τάρτας 24 εκ και το τοποθετούμε στον πάτο.Το στρώνουμε καλά και στα τοιχώματα
- Τρυπάμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και το αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά ακόμη
- Προθερμένουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά.Την αφήνουμε να κρυώσει
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη,το κορν φλάουρ,το αλεύρι,το αλάτι,το νερό και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για ένα λεπτό
- Χτυπάμε τα κροκάδια,τους ρίχνουμε ανακατεύοντας λίγη απο την κρέμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
- Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώ.
- Αποσύρουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε τον χυμό,το ξύσμα λεμονιού και λίγο βούτυρο,ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει
- Την απλώνουμε πάνω στην τάρτα και ετοιμάζουμε την μαρέγκα
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο σε μαρέγκα
- Προσθέτουμε τμηματικά την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά
- Απλώνουμε την μαρέγκα πάνω απο την κρέμα λεμονιού,είτε ομοιόμορφα είτε με κορνέ σε διάφορα σχέδια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 8 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα
- Μόλις κρυώσει καλά βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο