Γλυκό του κουταλιού συκαλάκι απο την Νίκη Τσαρνά!
Υλικά:
- 1 κιλό συκαλάκι
- 1 κιλό ζάχαρη
- τον χυμό ενός λεμονιού
- Λίγη γαλαζόπετρα(στο μέγεθος ενός στραγαλιού)
- βανίλια ή γαρύφαλλα
- Αμύγδαλα ασπρισμένα ένα για κάθε συκαλάκι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τα συκαλάκια,τα αφήνουμε στο νερό για 2-3 ώρες,τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό
- Βάζουμε τα συκαλάκια να σταθούν για μισή ώρα σε νερό που έχουμε ρίξει την γαλαζόπετρα
- Τα ξεπλένουμε καλά,τα πιέζουμε ελαφρά για να μην έχουν κρατήσει υγρά και βάζουμε μέσα σε κάθε συκαλάκι απο ένα αμύδγαλο
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με ένα ποτήρι νερό,προσθέτουμε τα συκαλάκια και βράζουμε για 15 λεπτά
- Αποσύρουμε απο την φωτιά και αφήνουμε να σταθούν για 24 ώρες
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιου,την βανίλια ή τα γαρύφαλλα και βράζουμε ξανά μέχρι να δέσει το σιρόπι
Tips:Την γαλαζόπετρα θα την βρούμε στα μαγαζιά που πουλούν γεωργικά είδη.Αν αποφασίσουμε να την παραλείψουμε το γλυκό μας δεν θα υστερεί σε γεύση αλλά το συκαλάκι θα είναι ζαρωμένο και όχι στητό!Η εποχή που φτιάχνουμε αυτό το γλυκό του κουταλιού είναι η άνοιξη
Πηγή συνταγής: http://www.sintagespareas.gr/