Πατάτες ογκρατέν

6
2520

Υλικά:

  • 1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 200γρ τυρί τριμμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ μέλι
  • ρίγανη
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 2 κ.σ αλεύρι
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κουπά ζωμο(1 κύβος διαλυμένος μέσα στην κούπα με το νερό)
Εκτέλεση:

  •  Σε ένα τηγανάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 1 κ.σ λάδι
  •  Προσθέτουμε το μέλι και λίγο ρίγανη.Ανακατεύουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ βούτυρο
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα
  • Προσθέτουμε πρώτα τον ζωμό και μετα την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν
  • Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στην κατσαρόλα με την κρέμα και τις ανακατεύουμε
  • Βάζουμε σε ένα πυρέξ την μισή ποσότητα απο τις πατάτες με την κρέμα,απο πάνω τα μισά κρεμμύδια και τελειώνουμε με λίγο τυρί.Επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά για  άλλη μια στρώση

   

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο(μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες) και άλλη μισή ώρα ξεσκέπαστο για να ροδίσει καλά η επιφάνεια