Υλικά:
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο
- 1 φλ. τσαγιού λάδι
- 250γρ τυρί τριμμένο(κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα)
- 1 κ.γ μπέικιν
- 1 1/2 κ.γ αλάτι
- 1 κ.γ μαγειρική σόδα
- 1 ποτήρι νερού γάλα
- 1 κρόκο αυγού
- 2 ασπράδια ελαφρά χτυπημένα για το άλειμμα
- μαυροκούκι ή τριμμένο τυρί για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε στο μύξερ τo βούτυρο με το αυγό μέχρι να αφρατέψει
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα
- Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι,το μπέικιν,την σόδα και το αλάτι και το ρίχνουμε εναλλάξ με το γάλα ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Αν η ζύμη μας βγει σφιχτή συμπληρώνουμε λίγο γάλα ενω στην αντίθετη περίπτωση λίγο αλεύρι
- Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα
- Φτιάχνουμε με την ζύμη μεγάλα λεπτά κορδόνια και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μικρότερα
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί,τα αλείφουμε με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο ή μαυροκούκι
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν