Η μπαμπανάτσα είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη Ηπειρώτικη πίτα που αντί για φύλλο έχει χυλό.Η επιλογή της γέμισης είναι δική σας. Μπορεί να είναι με τυρί ή διάφορα χόρτα αλλά και με σπανάκι.Η δική μου μπαμπανάτσα είναι με σπανάκι και φέτα!
Υλικά:
Για τον χυλό
- 500γρ αλεύρι(μισό άσπρο και μισό καλαμποκάλευρο)
- 2 κ.γ μπέικιν
- 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 3-4 φλ. τσαγιού νερό
Για την γέμιση
- 750γρ σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο ή κατεψυγμένο
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 300γρ φέτα
- αλάτι-πιπέρι
- 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- σουσάμι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό βουτάμε το σπανάκι για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί και το σουρώνουμε
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε
- Προσθέτουμε το σπανάκι,τον άνηθο,αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά του
- Μόλις κρυώσει η γέμιση ρίχνουμε την φέτα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε
- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι,το λάδι,το αλάτι,το μπέικιν και λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό.
- Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ρίχνουμε το μισό χυλό,από πάνω στρώνουμε προσεκτικά την γέμιση και τελειώνουμε με τον υπόλοιπο χυλό καλύπτοντας όλη την επιφάνεια
- Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά η επιφάνεια