Υλικά:
- 400γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100γρ αμυγδαλόψιχα τριμμένη
- 5 αυγά
- 250γρ βούτυρο(εγώ χρησιμοποιώ lurpak )
- 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 1 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
- 1/2κ.γ μαγειρική σόδα
- 2 σφινάκια κονιάκ
- 1 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
- 1 πρέζα αλάτι
- Ζάχαρη άχνη ή αμύγδαλο φιλέ για την διακόσμηση
- Φλουρί
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα
- Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα
- Προσθέτουμε το ξύσμα,την αμυγδαλόψιχα.τα καρύδια,το κονιάκ,το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 28 εκ περίπου,βάζουμε στον πάτο ένα κομμάτι λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά ανάλογα τον φούρνο
- Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει και αν δεν έχουμε βάλει πριν το ψήσιμο αμύγδαλο πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
Καλή χρονιά!!!!!