Ηπειρώτικη πίτα(Μπαμπανάτσα)

0
3245

Η μπαμπανάτσα είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη Ηπειρώτικη πίτα που αντί για φύλλο έχει χυλό.Η επιλογή της γέμισης είναι δική σας. Μπορεί να είναι με τυρί ή διάφορα χόρτα αλλά και με σπανάκι.Η δική μου μπαμπανάτσα είναι με σπανάκι και φέτα!

Υλικά:

Για τον χυλό

  • 500γρ αλεύρι(μισό άσπρο και μισό καλαμποκάλευρο)
  • 2 κ.γ μπέικιν
  • 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 3-4 φλ. τσαγιού νερό
Για την γέμιση
  • 750γρ σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο ή κατεψυγμένο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 300γρ φέτα
  • αλάτι-πιπέρι
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • σουσάμι
Εκτέλεση:

  • Σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό βουτάμε το σπανάκι για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί και το σουρώνουμε
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε
  • Προσθέτουμε το σπανάκι,τον άνηθο,αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά του
  • Μόλις κρυώσει η γέμιση ρίχνουμε την φέτα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε
  • Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι,το λάδι,το αλάτι,το μπέικιν και λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό.
  • Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ρίχνουμε το μισό χυλό,από πάνω στρώνουμε προσεκτικά την γέμιση και τελειώνουμε με τον υπόλοιπο χυλό καλύπτοντας όλη την επιφάνεια
  • Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά η επιφάνεια