Υλικά
- 1 κιλό λάδι(μισό ελαιόλαδο,μισό σπορέλαιο)
- 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500γρ ζάχαρη
- 2 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
- 250γρ χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλυτζανάκι κονιάκ
- 1 κ.σ γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κ.σ κανέλα
- 4 κ.γ μπέικιν
- 2 κ.γ σόδα
- 500γρ καρύδια χοντροτριμμένα για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 1,5 κιλό μέλι
- 1,5 ποτήρι νερό
- 1,5 φλ. τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση
- Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στο χυμό(με προσοχή σε ένα μεγάλο σκεύος γιατί αφρίζει πολύ)
- Σε μια λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
- Προσθέτουμε το μπέικιν και λίγο λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα.Δεν ζυμώνουμε καθόλου
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα μικρά γιατί φουσκώνουν και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς,στις αντιστασεις,για 30 λεπτά περίπου
- Ετοιμαζουμε το σιροπι.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά και τα βράζουμε για 5 λεπτά
- Ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα λίγα στο σιρόπι, για 3-4 λεπτά περίπου,ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε
- Στρώνουμε τα μελομακάρονα μας σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια
Tips:Για το σιρόπιασμα θα πρέπει τα μελομακάρονα να ειναι κρύα και καυτό το σιρόπι η το αντίθετο.Εγώ συνήθως τα ψήνω την μια μέρα και την επόμενη τα σιροπιάζω.Το σιρόπι μου για να διατηρείται καυτό το έχω πάνω στο μάτι σε χαμηλή φωτιά.
Ο χρόνος που βουτάμε τα μελομάκαρονα στο σιρόπι ποικίλει ανάλογα πόσο τραγανά ή μαλακά τα θέλουμε.Στα 3 λεπτά που αρέσουν σε μένα είναι μπισκοτέ με μέτριο μέλωμα
Για την απόλυτη επιτυχία των μελομακάρονων υπάρχουν 4 βασικά πράγματα που πρέπει να ακολουθούμε πάντα!
1)Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη όλα τα υγρά υλικά μας αλλά ρίχνοντας το αλευρι ΔΕΝ ζημώνουμε,μόνο απαλό ανακάτεμα ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα
2)Η ποσότητα του αλευριου δεν είναι στάνταρ.Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο,μπορεί και περισσότερο.Σταματάμε εκεί που η ζύμη μας δεν κολλάει και μπορούμε να πλάσουμε με ευκολία τα μπισκοτάκια μας χωρίς να απλώνουν
3)Πλάθουμε τα μελομακάρονα μικρά και φουσκωτά για να αποφύγουμε και το άπλωμα στην διάρκεια του ψησίματος αλλά και να μην μας βγουν τεράστια
4)Δεν τα παραψήνουμε διότι δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι
Ο χρόνος που βουτάμε τα μελομάκαρονα στο σιρόπι ποικίλει ανάλογα πόσο τραγανά ή μαλακά τα θέλουμε.Στα 3 λεπτά που αρέσουν σε μένα είναι μπισκοτέ με μέτριο μέλωμα
Για την απόλυτη επιτυχία των μελομακάρονων υπάρχουν 4 βασικά πράγματα που πρέπει να ακολουθούμε πάντα!
1)Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη όλα τα υγρά υλικά μας αλλά ρίχνοντας το αλευρι ΔΕΝ ζημώνουμε,μόνο απαλό ανακάτεμα ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα
2)Η ποσότητα του αλευριου δεν είναι στάνταρ.Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο,μπορεί και περισσότερο.Σταματάμε εκεί που η ζύμη μας δεν κολλάει και μπορούμε να πλάσουμε με ευκολία τα μπισκοτάκια μας χωρίς να απλώνουν
3)Πλάθουμε τα μελομακάρονα μικρά και φουσκωτά για να αποφύγουμε και το άπλωμα στην διάρκεια του ψησίματος αλλά και να μην μας βγουν τεράστια
4)Δεν τα παραψήνουμε διότι δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι
Καλή επιτυχία και Χρόνια πολλά!!!!