Υλικά:
- 2 πακέτα φύλλο κρούστας
- 1/2 κιλό καρύδια χοντροαλεσμένα
- 1/2 αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
- 450γρ βούτυρο λιωμένο(σε περίοδο νηστείας αντικαθηστούμε το βούτυρο με μαργαρίνη)
- 3 κ.σ κανέλα
- 1 κ.σ γαρύφαλλο
- ολόκληρα γαρύφαλλα(μοσχοκάρφια)
Για το σιρόπι
- 1350γρ ζάχαρη
- 1/2 κιλό μέλι
- 960γρ νερό
- φλούδα 1 λεμονιού
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια,τα αμύγδαλα,την κανέλα και το γαρύφαλλο
- Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί(του φούρνου) και στρώνουμε 4 φύλλα επίσης βουτυρωμένα
- Πασπαλίζουμε λίγο από το μείγμα των καρυδιών και από πάνω στρώνουμε 2 βουτυρωμένα φύλλα
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο(λίγο μείγμα-2 φύλλα) μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και στο τέλος από πάνω βάζουμε 4 βουτυρωμένα φύλλα όπως αρχίσαμε
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα γαρύφαλλο ολόκληρο
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο,ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά
- Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το καυτό σορόπι και τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι να κρυώσει εντελώς και να το απορροφήσει όλο.