Υλικά:
Για την ζύμη
- 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250γρ βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό ολόκληρο + 1 κρόκος(το ασπράδι το κρατάμε για να αλέιψουμε την ζύμη)
- 1 φακελάκι μπέικιν
- 3 κ.σ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κ.σ κονιάκ
Για την γέμιση
- 6 μήλα
- 1 κ.σ λιωμένο βούτυρο
- κανέλα
- 2 κ.σ χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ ζάχαρη
- σταφίδες(προαιρετικά)
- ψιλοκομμένα καρύδια(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το βούτυρο,το αλεύρι,τα αυγά,το μπέικιν,το αλάτι,την ζάχαρη και το κονιάκ και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά
- Κάνουμε μια μπάλα με την ζύμη,την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα
- Τρίβουμε στον τρίφτη τα μήλα,προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε
- Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι 30 εκ περίπου,παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης,ανοίγουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στην βάση του ταψιού σηκώνοντας την ζύμη και στα τοιχώματα
- Ρίχνουμε την γέμιση και ή φτιάχνουμε με την υπόλοιπη ζύμη ενα φύλλο ακόμα και την κλέινουμε ή κάνουμε μπαστουνάκια και την διακοσμούμε
- Αλέιφουμε με το ασπράδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει