Υλικά:
6-8 λουκουμάδες
- 350γρ χλιαρό φρέσκο γάλα
- 2 φακελάκια μαγιά
- 260γρ αλεύρι για τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 50γρ ζάχαρη
- 50γρ πουρέ πατάτας νιφάδες
- 2 κ.σ σπορέλαιο
για την επικάλυψη
- 1 κ.σ βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.γ μέλι
- ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα,την ζάχαρη,την μαγιά,τον πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν
- Προσθέτουμε το αλεύρι,το αλάτι και το σπορέλαιο και ζυμώνουμε ελαφρά.Αν η ζύμη κολλάει πολύ προσθέτουμε 2 κ.σ ακόμα αλεύρι
- Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 15 λεπτά
- Παιρνουμε το ζυμάρι και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τα χέρια μας ένα χοντρό φύλλο 1 1/2 δάχτυλο περίπου
- Με μια κούπα κόβουμε κύκλους και με ένα καπάκι απο μπουκάλι κόβουμε το κέντρο κάθε κύκλου για να γίνει η τρύπα
- Μαζέυουμε το ζυμάρι που έμεινε και με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και τους υπόλοιπους λουκουμάδες
- Τους τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι για τηγάνισμα(όχι πολύ καυτό για να μην αρπάξουν εξωτερικά) για λίγα λεπτα μέχρι να ροδίσουν
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο,ανακατεύουμε το βούτυρο με το μέλι,τους αλείφουμε και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη
Πηγή: Ακης Πετρετζίκης