Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό χωρισμένο ο κρόκος και το ασπράδι
- 2 βανίλιες
- 80γρ ζάχαρη
- 1 κ.γ αλάτι
- 50γρ βούτυρο λιωμένο
- 1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
- 1 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- μερέντα ή μαρμελάδα ή κρέμα βανίλια για την γέμιση
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τον κρόκο,την ζάχαρη,τις βανίλιες,το βούτυρο και το αλάτι
- Σε ένα άλλο μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα με το αυγό ανακατεύοντας
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια
- Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ενα φύλλο πάχους 2 εκ
- Παίρνουμε ένα ποτήρι και κόβουμε σε κύκλους
- Παίρνουμε ένα κύκλο βάζουμε στο κέντρο ενα κ.γ μερέντα ή μαρμελάδα ή κρέμα βανίλια
- Αλέιφουμε με ασπράδι ενα δέυτερο κυκλο,τον τοποθετούμε πάνω στην γέμιση και το κλείνουμε προσεκτικά πιέζοντας γυρω γυρω τις άκρες