Χαλβάς σιμιγδαλένιος

0
2370

Υλικά:

  • 1κούπα λάδι ελαφρύ(πχ ηλιέλαιο)
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 10 γαρυφαλλάκια
  • την φλόυδα απο 1/4 του λεμονιού
  • κουκουνάρι ή ασπρισμένο αμύγδαλο(προαιρετικά)
  • κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό,την ζάχαρη,τα ξυλάκια κανέλας και τα γαρύφαλλα
  • Μόλις πάρουν βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.Αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας,τα γαρύφαλλα και την φλούδα του λεμονιού
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε  το λάδι, το σιμιγδάλι και το κουκουνάρι ή το αμύγδαλο  και ανακατεύοντας συνεχώς,σε μέτρια φωτιά, καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε
  • Ρίχνουμε  με μεγάλη προσοχή(κίνδυνος εγκάυματος)το σιρόπι στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι(ο χαλβάς ειναι έτοιμος μόλις ξεκολλάει απο την κουτάλα εύκολα)
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά,την σκεπάζουμε με μια πετσέτα,από πάνω βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά
  • Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα και μόλις κρυώσει καλά ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα