Τσουρέκι αφράτο και πεντανόστιμο

34
40138



Υλικά

  • 1300γρ αλέυρι σκληρό για τσουρέκι
  • 140γρ βούτυρο
  • 200γρ γάλα
  • 200γρ νερό χλιαρό
  • 85γρ φρέσκια μαγιά
  • 460γρ ζάχαρη άχνη
  • 10γρ μαχλέπι κοπανισμένο
  • 10γρ μαστίχα κοπανισμένη
  • 6 αυγα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για το άλλειμα
  • αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι(προαιρετικά)

Εκτέλεση


  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο,το γάλα,την ζάχαρη,το μαχλέπι και την μαστίχα χωρίς να κάψει
  • Κατεβάζουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά
  • Σε ένα μπολάκι διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερο και την ρίχνουμε στο παραπάνω μείγμα
  • Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι ζυμώνοντας συνεχώς,μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
  • Φτιάχνουμε με την ζύμη μια μπαλα μέσα στην λεκάνη,την σκεπάζουμε με πετσέτα ή κουβέρτα και την αφήνουμε,τουλάχιστον για 3 ώρες, σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε σε 12 ίσα μερή
  • Πλαθουμε τα τσουρεκια μας,τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα,και τα αφήνουμε ξανά για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστούν
  • Με ένα πινελάκι αλείφουμε τα τσουρεκια μας με το αυγό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή το σουσάμι
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,45-50 λεπτά περίπου(ανάλογα τον φούρνο),μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.