Υλικά
- 1300γρ αλέυρι σκληρό για τσουρέκι
- 140γρ βούτυρο
- 200γρ γάλα
- 200γρ νερό χλιαρό
- 85γρ φρέσκια μαγιά
- 460γρ ζάχαρη άχνη
- 10γρ μαχλέπι κοπανισμένο
- 10γρ μαστίχα κοπανισμένη
- 6 αυγα σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για το άλλειμα
- αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι(προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο,το γάλα,την ζάχαρη,το μαχλέπι και την μαστίχα χωρίς να κάψει
- Κατεβάζουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά
- Σε ένα μπολάκι διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερο και την ρίχνουμε στο παραπάνω μείγμα
- Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι ζυμώνοντας συνεχώς,μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
- Φτιάχνουμε με την ζύμη μια μπαλα μέσα στην λεκάνη,την σκεπάζουμε με πετσέτα ή κουβέρτα και την αφήνουμε,τουλάχιστον για 3 ώρες, σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
- Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε σε 12 ίσα μερή
- Πλαθουμε τα τσουρεκια μας,τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα,και τα αφήνουμε ξανά για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστούν
- Με ένα πινελάκι αλείφουμε τα τσουρεκια μας με το αυγό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή το σουσάμι
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,45-50 λεπτά περίπου(ανάλογα τον φούρνο),μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.