Υλικά:
Για τα καραμελωμένα μήλα
- 6 μήλα κομμένα σε φέτες
- 3 κ.σ μαργαρίνη(ελέγχουμε να είναι νηστίσιμη)
- 8 κ.σ ζάχαρη
- Κανέλα & γαρύφαλλο σκόνη
Για το κέικ
- 1 1/2 ποτήρι νερού σπορέλαιο
- 1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 1 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
- 1 φακελάκι μπέικιν
- 650γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 1/2 κ.γ κανέλα
- 1 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα ή σταφίδες(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι,προσθέτουμε την ζάχαρη,τα μήλα,κανέλα,γαρύφαλλο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσουν
- Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι,την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού
- Προσθέτουμε την κανέλα,το γαρύφαλλο,το μπέικιν,και το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα
- Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια ή τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή κουμπωτή φόρμα ή ταψάκι 28εκ,στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα αδειάζουμε τα καραμελωμένα μήλα και από πάνω το μείγμα του κέικ
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς,για 1 ώρα περίπου
- Βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσει το κέικ το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και αφαιρούμε την λαδόκολλα