Νηστίσιμο κέικ με καραμελωμένα μήλα

0
3369

Υλικά:

Για τα καραμελωμένα μήλα

  • 6 μήλα κομμένα σε φέτες
  • 3 κ.σ μαργαρίνη(ελέγχουμε να είναι νηστίσιμη)
  • 8 κ.σ ζάχαρη
  • Κανέλα & γαρύφαλλο σκόνη
Για το κέικ
  • 1 1/2 ποτήρι νερού σπορέλαιο
  • 1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 1 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 650γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 1/2 κ.γ κανέλα
  • 1 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα ή σταφίδες(προαιρετικά)
Εκτέλεση:

      • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι,προσθέτουμε την ζάχαρη,τα μήλα,κανέλα,γαρύφαλλο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσουν
      • Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι,την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού
      • Προσθέτουμε την κανέλα,το γαρύφαλλο,το μπέικιν,και το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα
      • Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια ή τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά
      • Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή κουμπωτή φόρμα ή ταψάκι 28εκ,στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα αδειάζουμε τα καραμελωμένα μήλα και από πάνω το μείγμα του κέικ
      • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς,για 1 ώρα περίπου
      • Βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσει το κέικ το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και αφαιρούμε την λαδόκολλα