Υλικά:
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Για την κρέμα:
- 1 φλ.τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 300γρ κρέμα γάλακτος
- 700γρ γάλα
- 4 αυγά
- 2 βανίλιες
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 3 κ.σ βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 700γρ ζάχαρη
- 400γρ νερό
- 1 κ.σ χυμό λεμονιού
- φλούδα ενός λεμονιού
- 2 κ.σ γλυκόζη
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη,το νερό,την γλυκόζη,το χυμό λεμονιού και την φλούδα και βράζουμε για 4 λεπτά
- Αποσύρουμε απο την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα,το σιμιγδάλι,την κρέμα γάλακτος,την ζάχαρη,τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και σε χαμηλή φωτιά ανακτευουμε καλά
- Χωρίζουμε τους κρόκους απο τα ασπράδια.Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τους κρόκους με σύρμα
- Ενώνουμε τους κρόκους με την μαρέγκα(με πολύ απαλές κινήσεις) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα ανακατεύοντας απαλά
- Προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα
- Σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 5 φύλλα(επίσης καλά βουτυρωμένα το κάθε ‘ενα ξεχωριστά)
- Ρίχνουμε την κρέμα και την στρώνουμε καλά
- Απο πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα καλά βουτυρωμένα και διπλώνουμε τα πλαινά φύλλα προς τα μέσα
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια,περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και ραντίζουμε με νερό
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά
- Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο απο τον φούρνο,παίρνουμε το κρύο σιρόπι και με ενα κουτάλι της σούπας το ρίχνουμε σιγά σιγά πάνω στα φύλλα