Ρολάκια με σταφίδες και σιρόπι πορτοκαλιού

Guest συνταγες, Γλυκά, Γλυκα ζυμης, Συνταγες
Φανταστικά ρολάκια με σταφίδες και σιρόπι πορτοκαλιού της Ελένης Νταμπαλέτσιου!
Υλικά:
Για την ζύμη
  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις(περίπου)
  • 220ml γάλα χλιαρό
  • 1 αυγόολόκληρο+ 1 ασπράδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 75γρ ζάχαρη
  • 50γρ βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Λίγο μαχλέπι και κακουλέ(προαιρετικά)
Για το σιρόπι
  • 60γρ ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική
  • χυμός 2 πορτοκαλιών
  • 1 σφινάκι κονιάκ(προαιρετικά)
Για την γέμιση
  • 25γρ βούτυρο λιωμένο
  • 120γρ σταφίδες ξανθές
  • 25γρ καστανή ζάχαρη
  • Καρύδια τριμμένα ή αλλο ξηρό καρπό(προαιρετικά)
  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση:


  • Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι με λίγο κονιάκ και  νερό να μουλιάσουν για 45 λεπτά και τις σουρώνουμε να φύγουν τα υγρά τους
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά τον χυμό των πορτοκαλιών με την ζάχαρη,αποσύρουμε από την φωτιά,προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει
 
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε την μαγιά,το γάλα,το αυγό,την ζάχαρη,το αλάτι,το βούτυρο,το μαχλέπι,το κακουλέ και ανακατεύουμε καλά
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη
  • που να μην κολλάει στα χέρια.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι παραπάνω
  • Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο 35Χ35 περίπου,αλείφουμε το φύλλο με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τις σταφίδες,την καστανή ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς
  • Τυλίγουμε σε ρολό και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 12 φέτες
  • Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Τα αλείφουμε με το κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
  • Μόλις τα βγάλουμε απο τον φούρνο προσεκτικά με ένα πινέλο τα σιροπιάζουμε
Διαβάστε περισσοτερα
Loading...

0 comments

Leave a Reply