Πολίτικο εκμέκ με κρέμα πατισερί και σαντιγί

0
10043
Πολίτικο εκμέκ
Πολίτικο εκμέκ με κρέμα πατισερί και σαντιγί!Σαν να λέμε σιροπιασμένο τσουρέκι.Απλά τέλειο!

Υλικά:

  • 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κυβάκι νωπή μαγιά
  • 60γρ βούτυρο λιωμένο
  • 60γρ ζάχαρη
  • 80γρ γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 1 αυγό
  • 1/4 κ.γ μαχλέπι τριμμένο
  • 1/4 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/4 κ.γ αλάτι
Για το σιρόπι
  • 750γρ ζάχαρη
  • 550γρ νερό
  • 2 κ.σ χυμό λεμονιού
  • 1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια Γιώτης+γάλα
  • 2 φακελάκια σαντιγί Garni Γιώτης+ γάλα

Εκτέλεση:


  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με λίγο νερό χλιαρό,προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι(να γίνει χυλός) και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες
  • Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στον κάδο του μίξερ,προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι,το βούτυρο,τη ζάχαρη,το γιαούρτι,το αυγό,το αλάτι,τη μαστίχα,το μαχλέπι και ζυμώνουμε με το γάντζο να γίνει λεία και μαλακή(κολλάει στα χέρια σαν πολύ πηχτός χυλός)
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί 24εκ(ή 2 μικρά) και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο(1 ώρα περίπου)
  • Ψήνουμε στον αέρα,στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά
  • Βγάζουμε απο το φούρνο και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια σχαρα να κρυώσει.Μόλις κρυώσει καλά το βάζουμε ξανά στο ταψί
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά
  • Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το καυτό σιρόπι
  • Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστική και την σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
  • Μόλις κρυώσει καλά το πολίτικο εκμέκ στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια πρώτα την κρέμα ζαχαροπλαστικής και από πάνω τη σαντιγί
Η συνταγή για το πολίτικο εκμέκ είναι από τις Συνταγές της παρέας