Υλικά:
Για την καρυδόπιτα
- 6 αυγά
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
- 1 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ κανέλα
- 1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
- 2 κ.γ μπέικιν
Για το σιρόπι
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κ.γ χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ κονιάκ
Για την κρέμα
- 2 φακελάκια ανθος αραβοσίτου(όχι στιγμής)
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 λίτρο γάλα
Για το γλάσο σοκολάτας
- 200γρ κουβερτούρα με 55% κακάο
- 200γρ κρέμα γάλακτος
- 30-50γρ μέλι
- Λίγο κονιάκ(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά το νερό,την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.Αποσύρουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
- Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη καλά μέχρι να αφρατέψουν
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την φρυγανιά,την κανέλα,το γαρύφαλο,το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα
- Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μεχρι να ομογενοποιηθούν
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μέτριο βουτυρωμένο ταψάκι(33χ28 εκ περίπου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου(βυθίζουμε ένα μαχαίρι στην καρυδόπιτα,το οποιο πρέπει να βγει στεγνό)
- Προσεκτικά και με μια κουτάλα(όχι απότομα και όλο μαζί)ρίχνουμε το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια
- Σε ενα μπολ βάζουμε 1 κούπα γάλα,το άνθος αραβοσίτου και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
- Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει προσθέτουμε το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει
- Μόλις η κρέμα κρυώσει καλά την απλώνουμε πάνω απο την καρυδόπιτα
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση την ρίχνουμε πάνω στην κομματιασμένη κουβερτούρα
- Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ενα ομογενοποιημένο μέιγμα
- Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε με αυτό το γλυκό
Η βάση είναι από την κλασσική συνταγή για καρυδόπιτα της Βέφας Αλεξιάδου