Καρυδόπιτα με κρέμα και γλάσο σοκολάτας

0
16153

Υλικά:

Για την καρυδόπιτα

  • 6 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
  • 2 κ.γ μπέικιν
Για το σιρόπι
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ.γ χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ κονιάκ
Για την κρέμα
Για το γλάσο σοκολάτας
  • 200γρ κουβερτούρα με 55% κακάο
  • 200γρ κρέμα γάλακτος
  • 30-50γρ μέλι
  • Λίγο κονιάκ(προαιρετικά)
Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά το νερό,την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.Αποσύρουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
  • Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη καλά μέχρι να αφρατέψουν
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την φρυγανιά,την κανέλα,το γαρύφαλο,το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα
  • Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μεχρι να ομογενοποιηθούν
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μέτριο βουτυρωμένο ταψάκι(33χ28 εκ περίπου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου(βυθίζουμε ένα μαχαίρι στην καρυδόπιτα,το οποιο πρέπει να βγει στεγνό)
  • Προσεκτικά και με μια κουτάλα(όχι απότομα και όλο μαζί)ρίχνουμε το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια
  • Σε ενα μπολ βάζουμε 1 κούπα γάλα,το άνθος αραβοσίτου και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
  • Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει προσθέτουμε το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει
  • Μόλις η κρέμα κρυώσει καλά την απλώνουμε πάνω απο την καρυδόπιτα
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση την ρίχνουμε πάνω στην κομματιασμένη κουβερτούρα
  • Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ενα ομογενοποιημένο μέιγμα
  • Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε με αυτό το γλυκό
Η βάση είναι από την κλασσική συνταγή για καρυδόπιτα της Βέφας Αλεξιάδου