Τσουρέκι αφράτο και πεντανόστιμο

34
26183



Υλικά

  • 1300γρ αλέυρι σκληρό για τσουρέκι
  • 140γρ βούτυρο
  • 200γρ γάλα
  • 200γρ νερό χλιαρό
  • 85γρ φρέσκια μαγιά
  • 460γρ ζάχαρη άχνη
  • 10γρ μαχλέπι κοπανισμένο
  • 10γρ μαστίχα κοπανισμένη
  • 6 αυγα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για το άλλειμα
  • αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι(προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο,το γάλα,την ζάχαρη,το μαχλέπι και την μαστίχα χωρίς να κάψει
  • Κατεβάζουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά
  • Σε ένα μπολάκι διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερο και την ρίχνουμε στο παραπάνω μείγμα
  • Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι ζυμώνοντας συνεχώς,μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
  • Φτιάχνουμε με την ζύμη μια μπαλα μέσα στην λεκάνη,την σκεπάζουμε με πετσέτα ή κουβέρτα και την αφήνουμε,τουλάχιστον για 3 ώρες, σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε σε 12 ίσα μερή
  • Πλαθουμε τα τσουρεκια μας,τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα,και τα αφήνουμε ξανά για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστούν
  • Με ένα πινελάκι αλείφουμε τα τσουρεκια μας με το αυγό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή το σουσάμι
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,45-50 λεπτά περίπου(ανάλογα τον φούρνο),μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Διαβάστε περισσοτερα

Comments

comments

34 COMMENTS

  1. Καλημέρα !! πολύ ωραία συνταγή αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί τα χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη αφού λέτε ότι βγάζει 4 τσουρέκια παραπάνω? ευχαριστώ πολύ

  2. καλημερα!!!! το τσουρεκι μου εγινε τελειο!!!! πες μου ομως πωσ ν το κρατησω μαλακο κ αι αφρατο! ευχαριστω! σοφια

  3. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 180 ΜΕ ΑΕΡΑ Η΄ ΑΝΤΙΣΤΆΣΕΙΣ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  4. Πολύ – πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, γιατί αφού δεν θέλει προζύμι, μειώνεται ο χρόνος στο μισό! Μμμμμμ ψήνομαι!!!!

  5. Καλησπέρα Ολγα! Τι βούτυρο βάζουμε? Κι αν δεν έχουμε τέτοιο αλεύρι μπορούμε να βάλουμε μπεικιν παουτερ?
    Ευχαριστώ Μαρία

  6. εμενα ο φουρνος ψηνει μονο απο την πανω αντισταση λογο οτι ειναι παλιος. αν τα κανω και το γυρισω μετα να ψηθει και απο κατω θα γινει;θα ψηθουνε απο μεσα; η οχι;

  7. Καλησπέρα 🙂 μια ερώτηση, πηρα ολα τα υλικα και ξέχασα να παρω νωπή μαγιά, μπορω να χρησιμοποιήσω σε σκόνη? βρηκα στο ντουλαπι μια 3αδα σε φακελιακια, και αν ναι , σε τι ποσότητα? Ευχαριστω πολυ!!!

  8. Τέλεια! Όλγα σε ευχαριστώ! Υπέροχα! δεν έχω λόγια! Δεν παιδεύτηκα καθόλου και έγιναν πανέμορφα κ όπως είπε ο άντρας μου μούρλια!!!! και να φανταστείς ότι δεν τρώει τσουρεκοειδή γενικώς γιατί του είναι στεγνά στο στόμα!!!! αυτά μάλλον θα τα τσακίσει!

  9. Καλησπέρα μπορώ να βάλω απλη ζάχαρη αντί για αχνη ζάχαρη;;; κ αν ναι ποσο;;; ευχαριστώ πολύ

  10. νομίζω ότι η αναλογία ξερής μαγιάς είναι 30 γραμμάρια στα 85 νωπής, αλλά καλύτερα να μας πει η Όλγα

  11. Τι βούτυρο χρειάζεται; Η μαγιά μπορεί να είναι η ξηρή τ φακελάκι και αν ναι πόση;

  12. Για τη μισή ποσότητα βάζουμε τα παραπάνω υλικά δια δύο? Σοκολάτα μπορούμε να βάλουμε και πόσο, κι επειδή θα φτιάξω πρώτη φορά πώς φτιάχνεις τις πλεξουδες? Ευχαριστώ πολύ!

  13. εξαιρετική συνταγή , εξαιρετική εκτέλεση ( 😉 ) εξαιρετικα τσουρέκια !!!!! Όλγα μπράβο, σε ευχαριστω πόλυ , χρόνια προσπαθούσα ….

  14. εξαιρετικα τσουρεκια , εξαιρετικη συνταγη , εξαιρετικη εκτελεση ( 😉 ) Μπράβο Όλγα , να σαι καλα . Ολες σου οι συνταγες ειναι αχαστες !!!!!

  15. αν τα πλασω σημερα και τα αφησω ολη νυχτα και τα ζυμωσω το πρωι και τα ψησω θα παθει τιποτα η ζυμη;;;;

  16. πρωτη μου προσπαθεια για τσουρεκια και βγηκαν τελεια εβαλα και πραλινα φουντουκιού για γεμιση και από πανω γλασσο λευκησ σοκολατασ εφχαριστουμε

  17. Θα ήθελα να μου πεις ποιο βούτυρο χρησιμοποιείς επίσης το γάλα να ειναι πλήρες;;; για τριπλη δόση τα πολλαπλασιάζω επί 3 αυτα τα υλικά;;; ευχαριστώ πολυ

LEAVE A REPLY