Τσουρέκι αφράτο και πεντανόστιμο

Γλυκά, Γλυκα ζυμης, Πασχαλινες συνταγες, Συνταγες, Χριστουγεννιατικες συνταγες



Υλικά

  • 1300γρ αλέυρι σκληρό για τσουρέκι
  • 140γρ βούτυρο
  • 200γρ γάλα
  • 200γρ νερό χλιαρό
  • 85γρ φρέσκια μαγιά
  • 460γρ ζάχαρη άχνη
  • 10γρ μαχλέπι κοπανισμένο
  • 10γρ μαστίχα κοπανισμένη
  • 6 αυγα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για το άλλειμα
  • αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι(προαιρετικά)

Εκτέλεση


  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο,το γάλα,την ζάχαρη,το μαχλέπι και την μαστίχα χωρίς να κάψει
  • Κατεβάζουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά
  • Σε ένα μπολάκι διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερο και την ρίχνουμε στο παραπάνω μείγμα
  • Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι ζυμώνοντας συνεχώς,μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
  • Φτιάχνουμε με την ζύμη μια μπαλα μέσα στην λεκάνη,την σκεπάζουμε με πετσέτα ή κουβέρτα και την αφήνουμε,τουλάχιστον για 3 ώρες, σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε σε 12 ίσα μερή
  • Πλαθουμε τα τσουρεκια μας,τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα,και τα αφήνουμε ξανά για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστούν
  • Με ένα πινελάκι αλείφουμε τα τσουρεκια μας με το αυγό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή το σουσάμι
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,45-50 λεπτά περίπου(ανάλογα τον φούρνο),μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Διαβάστε περισσοτερα

34 comments

  • Καλημέρα !! πολύ ωραία συνταγή αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί τα χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη αφού λέτε ότι βγάζει 4 τσουρέκια παραπάνω? ευχαριστώ πολύ

  • καλημερα!!!! το τσουρεκι μου εγινε τελειο!!!! πες μου ομως πωσ ν το κρατησω μαλακο κ αι αφρατο! ευχαριστω! σοφια

  • ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 180 ΜΕ ΑΕΡΑ Η΄ ΑΝΤΙΣΤΆΣΕΙΣ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • Πολύ – πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, γιατί αφού δεν θέλει προζύμι, μειώνεται ο χρόνος στο μισό! Μμμμμμ ψήνομαι!!!!

  • Καλησπέρα Ολγα! Τι βούτυρο βάζουμε? Κι αν δεν έχουμε τέτοιο αλεύρι μπορούμε να βάλουμε μπεικιν παουτερ?
    Ευχαριστώ Μαρία

  • εμενα ο φουρνος ψηνει μονο απο την πανω αντισταση λογο οτι ειναι παλιος. αν τα κανω και το γυρισω μετα να ψηθει και απο κατω θα γινει;θα ψηθουνε απο μεσα; η οχι;

  • Καλησπέρα 🙂 μια ερώτηση, πηρα ολα τα υλικα και ξέχασα να παρω νωπή μαγιά, μπορω να χρησιμοποιήσω σε σκόνη? βρηκα στο ντουλαπι μια 3αδα σε φακελιακια, και αν ναι , σε τι ποσότητα? Ευχαριστω πολυ!!!

  • Τέλεια! Όλγα σε ευχαριστώ! Υπέροχα! δεν έχω λόγια! Δεν παιδεύτηκα καθόλου και έγιναν πανέμορφα κ όπως είπε ο άντρας μου μούρλια!!!! και να φανταστείς ότι δεν τρώει τσουρεκοειδή γενικώς γιατί του είναι στεγνά στο στόμα!!!! αυτά μάλλον θα τα τσακίσει!

  • Καλησπέρα μπορώ να βάλω απλη ζάχαρη αντί για αχνη ζάχαρη;;; κ αν ναι ποσο;;; ευχαριστώ πολύ

  • νομίζω ότι η αναλογία ξερής μαγιάς είναι 30 γραμμάρια στα 85 νωπής, αλλά καλύτερα να μας πει η Όλγα

  • Τι βούτυρο χρειάζεται; Η μαγιά μπορεί να είναι η ξηρή τ φακελάκι και αν ναι πόση;

  • Για τη μισή ποσότητα βάζουμε τα παραπάνω υλικά δια δύο? Σοκολάτα μπορούμε να βάλουμε και πόσο, κι επειδή θα φτιάξω πρώτη φορά πώς φτιάχνεις τις πλεξουδες? Ευχαριστώ πολύ!

  • εξαιρετική συνταγή , εξαιρετική εκτέλεση ( 😉 ) εξαιρετικα τσουρέκια !!!!! Όλγα μπράβο, σε ευχαριστω πόλυ , χρόνια προσπαθούσα ….

  • εξαιρετικα τσουρεκια , εξαιρετικη συνταγη , εξαιρετικη εκτελεση ( 😉 ) Μπράβο Όλγα , να σαι καλα . Ολες σου οι συνταγες ειναι αχαστες !!!!!

  • αν τα πλασω σημερα και τα αφησω ολη νυχτα και τα ζυμωσω το πρωι και τα ψησω θα παθει τιποτα η ζυμη;;;;

  • πρωτη μου προσπαθεια για τσουρεκια και βγηκαν τελεια εβαλα και πραλινα φουντουκιού για γεμιση και από πανω γλασσο λευκησ σοκολατασ εφχαριστουμε

  • Θα ήθελα να μου πεις ποιο βούτυρο χρησιμοποιείς επίσης το γάλα να ειναι πλήρες;;; για τριπλη δόση τα πολλαπλασιάζω επί 3 αυτα τα υλικά;;; ευχαριστώ πολυ

Leave a Reply