Πουτίγκα ψωμιού με σοκολάτα και λικέρ

0
3515
Πουτίγκα
Πουτίγκα ψωμιού με σοκολάτα και λικέρ!!
Χρόνος Προετοιμασίας:
40΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: περίπου 45΄
Χρόνος Αναμονής:
20΄ – 30΄

Υλικά

για 6 – 8 άτομα
5 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
500 γρ. ψωμί ολικής άλεσης, κομμένο σε μέτριες φέτες

500 ml φρέσκο γάλα

300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, για το πασπάλισμα
ελάχιστο αλάτι
1 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη
2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι (ή κονιάκ)
200 γρ. κουβερτούρα πικρή (τουλάχιστον 68% κακάο), σπασμένη σε μικρά κομμάτια
3 κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση


Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μέτριο ορθογώνιο ταψάκι και με το υπόλοιπο βούτυρο αλείφω τη μία πλευρά από κάθε φέτα ψωμιού.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνω το γάλα και την κρέμα γάλακτος, προσθέτω τα 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι. Τα ζεσταίνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρω από τη φωτιά. Ρίχνω τη βανίλια και το λικέρ (ή το κονιάκ) και ανακατεύω.
Στο μεταξύ λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύω σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, μέχρι να λιώσει. Την αφήνω κατά μέρος να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπολ χτυπάω καλά τους κρόκους με τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνω τα 3/4 του αρωματισμένου γάλακτος στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας καλά με το σύρμα ή το μίξερ χεριού. Προσθέτω το υπόλοιπο γάλα και χτυπάω ξανά. Αυτή η κρέμα λέγεται καστάρντ και είναι η βάση του γλυκού μας.
Ρίχνω 1 φλιτζάνι από την κρέμα καστάρντ στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύω έντονα με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα λείο και ελαφρώς κολλώδες. Αφήνω κατά μέρος την υπόλοιπη καστάρντ.
Συναρμολόγηση: Απλώνω στο ταψάκι μία στρώση από τις μισές φέτες ψωμιού, με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω. Τις περιχύνω με το μισό μείγμα κουβερτούρας και στρώνω άλλη μία στρώση με τις υπόλοιπες φέτες ψωμί, πάντα με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω. Περιχύνω με το υπόλοιπο μείγμα σοκολάτας και στη συνέχεια με την υπόλοιπη κρέμα καστάρντ που έχω αφήσει κατά μέρος.
Πιέζω τις φέτες με μια φαρδιά σπάτουλα, για να μουσκέψουν καλά από το υγρό μείγμα, καλύπτω το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 20 – 30 λεπτά, πιέζοντας τακτικά τη μεμβράνη με τις παλάμες μου για να μουσκεύονται καλά οι φέτες ψωμιού.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βάζω το ταψάκι σε ένα μεγαλύτερο, βαθύ ταψί, το οποίο γεμίζω μέχρι τη μέση με καυτό νερό –φτιάχνω δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου. Τοποθετώ το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου, αφαιρώ τη διάφανη μεμβράνη από το μικρότερο ταψάκι και πασπαλίζω την επιφάνεια του γλυκού με τις 2 κουτ. σούπας επιπλέον ζάχαρη.
Ψήνω για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η πουτίγκα να αποκτήσει μια ροδοψημένη, τραγανή κρούστα στην επιφάνεια. Βγάζω με προσοχή το μικρό ταψί από το μεγαλύτερο, αφήνω την πουτίγκα να κρυώσει λιγάκι και τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή. Αν θέλω, τη συνοδεύω με παγωτό βανίλια.
Πηγή dinanikolaou.gr
Διαβάστε περισσοτερα

Comments

comments

1 COMMENT

LEAVE A REPLY