Μαραθόπιτες Κρήτης

0
1827


Advertisement
Παρόλο που οι μαραθόπιτες θεωρείται ότι είναι κυρίως χανιώτικες πίτες, τις φτιάχνουμε σε όλη την Κρήτη. Τουλάχιστον όσο θυμάμαι τον εαυτό μου μαραθόπιτες φτιάχναμε παντού στο νησί. Ίσως με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε περιοχή.

Για τις χανιώτικες μαραθόπιτες ακολουθείται κυρίως η διαδικασία της σφακιανόπιτας , όπου το φύλλο δεν ανοίγεται με πλάστη και η πίτα «ψήνεται» στο τηγάνι, δεν τηγανίζεται. Κάποια στιγμή θα κάνω μια ανάρτηση γι αυτές τις περίφημες χανιώτικες πλακόπιτες που η γέμισή τους δεν περιορίζεται σε μια επιλογή . Έχω αρκετά στοιχεία, αλλά λίγο χρόνο.

Έχουν μεγαλύτερη φασαρία και η τεχνική θέλει εξάσκηση για να γίνουν όπως πρέπει και όχι όπως νάναι… Ίσως γι αυτό και στα Χανιά πλέον τις πιο πολλές φορές τις φτιάχνουν πάνω κάτω με τον τρόπο που ακολουθεί, αν όχι στα σπίτια, στα περισσότερα μαγαζιά εστίασης.

Οι μαραθόπιτες της σημερινής ανάρτησης είναι μια παραλλαγή των άλλων χορτόπιτων της Κρήτης που γίνονται με πολλά χόρτα. Εδώ , σ’ αυτές τις πίτες, κυριαρχεί το μάραθο, ένα από τα πιο αγαπημένα κρητικά χορταράκια . Στην Κρήτη δεν χρησιμοποιούμε το μάραθο μόνο ως μυριστικό. Το χρησιμοποιούμε ως κύριο υλικό σε πολλές συνταγές.

Μια απ’ αυτές είναι και οι μαραθόπιτες. Επειδή παραείναι έντονη η γεύση του και ίσως είναι και κάπως βαρύ, συνηθίζουμε και αναμειγνύουμε το μάραθο με κάποιο άλλο χορταρικό ουδέτερης γεύσης σ’ αυτές τις πίτες με πιο συνηθισμένο το σπανάκι και αμέσως μετά τα γούλα (σέσκουλα) και τα λάπαθα. Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο για να «γλυκάνει» το μείγμα και τίποτα άλλο! Έτσι τρώγοντας μια τέτοια πίτα κυριαρχεί το μάραθο.

Φτιάχνω τις μαραθόπιτες σε δυο παραλλαγές. Αν το μάραθο είναι πολύ φρέσκο και τρυφερό το βάζω ωμό μαζί με το σπανάκι που το προτιμώ από τις άλλες επιλογές. Αν είναι πιο μεστωμένο ή 2-3 ημερών μαγειρεύω πρώτα λίγο το μείγμα των χορταρικών μου. Και στις δυο περιπτώσεις οι μαραθόπιτες είναι εξαιρετικές, αλλά με τα χόρτα ωμά είναι ανεπανάληπτες!

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο cretangastronomy.gr

Comments

comments

LEAVE A REPLY