Κουλούρια Θεσσαλονίκης σκέτα ή γεμιστά με τυρί!

Ζυμες-ψωμια, Κουλουρακια/Μπισκοτα, Νηστισιμες συνταγες, Συνταγες

Είναι ίσως τα πιο εύκολα και νόστιμα κουλούρια που έχω δοκιμάσει…σκέτα ή γεμιστά με τυρί!
Η συνταγή είναι της κυρίας Ειρήνης Φανίδου που έχει μια καταπληκτική σελίδα με τις συνταγές της στο Facebook!
Όσες και όσοι λοιπόν έχετε λογαριασμό δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε και την ομάδα της: “Η κουζίνα της Ειρήνης”

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις(5 1/2 κούπες περίπου)
  • 80γρ ζάχαρη(1/2 φλ. τσαγιού)
  • 30γρ μαγιά νωπή
  • 100γρ λάδι(3/4 φλ. τσαγιού)
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 500γρ νερό χλιαρό(1 1/2 κούπα)
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα
  • φέτα(αν τα κάνουμε γεμιστά)
Εκτέλεση:

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι,κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι,την ζάχαρη,το αλάτι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό
  • Παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 24 μπαλάκια,τα ανοίγουμε σε μπαστουνάκια και ενώνουμε τις άκρες τους ώστε να γίνουν στρογγυλά σαν δαχτυλίδια
  • Αν θέλήσουμε να τα γεμίσουμε με φέτα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μπαλάκια σε ενα μακρόστενο φύλλο,βάζουμε την φέτα,το τυλίγουμε σε μπαστουνάκι(βρέχοντας τα χέρια μας με νερό) και ενώνουμε και πάλι τις δυο άκρες
  • Τα βουτάμε σε χλιαρό νερό και αμέσως στο σουσάμι
  • Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
Διαβάστε περισσοτερα
Loading...

21 comments

Leave a Reply