Γαλακτομπούρεκο

Γλυκά, Γλυκα σιροπιαστα, Συνταγες

Υλικά:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Για την κρέμα:
  • 1 φλ.τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 300γρ κρέμα γάλακτος
  • 700γρ γάλα
  • 4 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 3 κ.σ βούτυρο
Για το σιρόπι:
  • 700γρ ζάχαρη
  • 400γρ νερό
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού
  • φλούδα ενός λεμονιού
  • 2 κ.σ γλυκόζη
Εκτέλεση:

    • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη,το νερό,την γλυκόζη,το χυμό λεμονιού και την φλούδα και βράζουμε για 4 λεπτά
    • Αποσύρουμε απο την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει
    • Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα,το σιμιγδάλι,την κρέμα γάλακτος,την ζάχαρη,τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και σε χαμηλή φωτιά ανακτευουμε καλά
    • Χωρίζουμε τους κρόκους απο τα ασπράδια.Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τους κρόκους με σύρμα
    • Ενώνουμε τους κρόκους με την μαρέγκα(με πολύ απαλές κινήσεις) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα ανακατεύοντας απαλά
    • Προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα
    • Σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 5 φύλλα(επίσης καλά βουτυρωμένα το κάθε ‘ενα ξεχωριστά)
    • Ρίχνουμε την κρέμα και την στρώνουμε καλά
    • Απο πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα καλά βουτυρωμένα και διπλώνουμε τα πλαινά φύλλα προς τα μέσα
    • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια,περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και ραντίζουμε με νερό
    • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά
    • Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο απο τον φούρνο,παίρνουμε το κρύο σιρόπι και με ενα κουτάλι της σούπας το ρίχνουμε σιγά σιγά πάνω στα φύλλα
Διαβάστε περισσοτερα
Loading...

4 comments

Leave a Reply